Veure-ho tot | Notícies | Tallers | Calendari Acadèmic |
Els alumnes de sensibilització que assisteixen a l’escola de Sant Fruitós juntament amb alguns de l’àrea de violí i viola, han visitat els avis de la residència L’Onada. Els més petits han cantat algunes peces de la Cantata en que han participat recentment i altres cançonetes del repertori treballat aquest darrer trimestre. Els de corda han ofert les peces que aquella mateixa setmana havien interpretat al concert a l’Auditori, dins el Segon Cicle de Concerts.
Com sempre, hem tingut una molt bona rebuda amb la peculiaritat que també hi han pogut assistir pares i acompanyants, que s’han unit al públic format principalment pels residents i les cuidadores.
Els nens i nenes de sensibilització pertanyen als grups de segon, tercer i quart nivell. Els instrumentistes han estat, per ordre d’aparició: Lluna León, Júlia Costa, Isona Trullàs, Pere Aragonès, Júlia Lima i Neus Silvestre.
Tres alumnes de l’escola, coordinats per la professora Susanna Codina, han visitat dos centres educatius de Navarcles per tal de portar la música als més petits. El divendres 3 de maig hem estat a l’edifici vermell de l’Escola Catalunya i el divendres 10 al Tinet, l’escola bressol.
L’Elna Guitart (flauta), l’Elsa Ruiz (violí) i la Neus Silvestre (violí), van preparar un seguit de cançons populars, conegudes per tothom, de les que els infants que van dels zero als cinc anys acostumen a sentir i cantar. Les tres noies van exposar una petita història que va servir de fil conductor i excusa per anar introduint la intervenció dels instruments. En alguns casos l’agraït públic va participar cantant damunt les melodies, ajudats per les mestres que ens van fer una molt bona acollida, com sempre que hem dut a terme aquesta activitat.
En el cas del Tinet el bon temps va permetre de fer l’audició al pati, en el cas de l’escola Catalunya es va realitzar en una aula interior i partida en dos torns a causa del nombrós grup de nens i nenes.
En totes dues ocasions, l’experiència ha estat molt satisfactòria i enriquidora tant per als oients com per a les intèrprets.
El divendres 10 de maig hem visitat els avis de la residència de Navarcles participant en una iniciativa sorgida de les moltes activitats que es fan a la Biblioteca Sant Valentí.
Cada divendres es reuneixen a la biblioteca un grup de lectors que fa temps que comparteixen prosa i poemes amb la finalitat de gaudir de la lectura compartida i en veu alta. Aquest grup s’anomena LEBINA i actualment el dirigeix la Conxita Gamisans. Enguany els components de LEBINA han proposat a l’escola de música que alguns alumnes enriquissin les lectures amb les seves intervencions musicals. Aprofitant que la residència disposa d’un bon piano, s’ha encarregat aquesta experiència a alumnes d’aquest instrument. L’Alessia Bilbie, la Mariona Fernández, la Martina Pedrola, la Marta Vecino i l’Arnau Yerro han estat a l’alçada dels rapsodes, interpretant algunes peces intercalades amb poemes d’autors tan clàssics com Segarra, Maragall o Martí i Pol.
Com sempre, la rebuda dels residents ha estat estupenda. Els moments musicals dels pianistes han aconseguit engalanar i d’alguna manera completar aquest recital poètic dedicat a la primavera.
Enguany el món musical ha commemorat el centenari del naixement de la gran Alicia de Larrocha, pianista i també compositora catalana, considerada una de les millors de la seva generació. Arreu s’han celebrat concerts i altres mostres en motiu d’aquest aniversari. Aquest ha estat el cas del Conservatori de Manresa que, disposant d’un bon volum d’alumnes, ha convidat a les escoles del voltant a fer un acte conjunt, una marató que ha consistit en quatre hores ininterrompudes de música per a piano.
Des de les 16:00 fins a les 20:00 del dijous 2 de maig, alumnes de diferents escoles i diferents edats han anat passant a tocar el piano que es va col·locar a l’ample i clar vestíbul del Conservatori, vestíbul decorat per a l’ocasió amb uns panells el contingut dels quals feia referència a la vida i carrera artística de la cèlebre pianista. Aquests panells s’han mantingut durat tot el mes d’Abril formant part d’una exposició anomenada “Alicia de Larrocha, cent anys”. Durant el mes d’abril també hi ha hagut altres actes com ara una Masterclass i un concert a càrrec d’Alba Ventura i una conferència amb Alícia Torra de Larrocha com a convidada.
Les alumnes de piano participants en aquesta activitat, juntament amb els pares i mares que les van acompanyar, han fet una molt bona valoració, tant pel que fa a l’organització (a càrrec dels professors de piano del Conservatori, liderats per Lluïsa Vinyes, professora del centre des de fa molts anys), com pel fet de poder escoltar altres nois i noies, principalment de més edat i nivell, la qual cosa ha estat sens dubte molt enriquidora.
Donem l’enhorabona a la Irene Álvarez, l’Alessia Bilbie, l’Aina Lleonart, la Martina Pedrola, l’Emma Torres, la Marta Vecino i la Queralt Sauquillo, les quals han defensat el seu repertori amb molta dignitat i solvència, després d’unes setmanes de preparar-se per a aquesta ocasió.
El dilluns 29 d’abril, vàrem tenir la sort de tenir entre nosaltres a la Viviana Salisi, que ha impartit unes classes dedicades als alumnes de piano. Durant tota la tarda han anat passat els alumnes en petits grups, segons les necessitats pedagògiques que s’han volgut treballar. Alguns dels temes tractats han estat: el tocar de memòria, cantar mentre toquem, potenciar el “focus d’atenció”, estudiar de manera més imaginativa, la improvisació i perdre la por a arranjar o canviar fragments per tal de posar-los al nostre abast (entre altres qüestions d’interès). El grup dels més petits va experimentar el fet de treballar amb un piano “invisible” per tal de fer un exercici d’oïda i de situació-ubicació en el teclat. Tot plegat, molt interessant i motivador.
La Viviana treballa a l’ESMUC com a repertorista des dels inicis del centre, és especialista en música vocal. Formada a Weimar (Alemanya), ha actuat en diferents Festivals d'Europa i del nostre país. Actualment la podeu conèixer i sentir al programa radiofònic “Molt personal”, de Catalunya Música.
Acabades les sessions (molt intenses degut al gran nombre d’alumnes que hi ha participat) la Viviana ha destacat la bona predisposició, l’atenció i el saber estar a l’aula dels nens i nenes que ha conegut i escoltat, cosa que ens ha satisfet molt al professorat i que destaquem en aquest text.
Des d’aquí, un agraïment cap a l’Associació de Famílies d’Alumnes de l’escola, que ens ha subvencionat aquesta profitosa experiència, sens dubte estimulant i encoratjadora.
El diumenge 28 d’abril es va celebrar al Teatre Kursaal de Manresa la XV edició de la Cantaxics, aquesta vegada titulada “La Coral del Bosc”. Aquesta cantata ha estat pensada per a infants de 3 a 8 anys, porta la música de Bernat Giribert i el text ha estat creat per Manel Justicia, qui ja ha col·laborat moltes vegades amb aquest projecte de l’ACEM tenint aquest mateix objectiu: crear una història de final feliç amb missatge, on no hi falti algun personatge divertit i algun altre de malcarat, també. Precisament aquest conte ha estat el primer que parla d’una coral, l’argument exposa el poder de la unió, la necessitat de crear comunitat i la importància de cadascú dins un grup aportant el seu granet de sorra. Un missatge que ens encaixa perfectament a tots els que estem en el món de l’educació musical.
Hi han participat uns 700 alumnes d’escoles de música de la Catalunya Central, repartits en 3 sessions degut a l’alt índex de participació. La nostra escola hi ha presentat 24 nens i nenes i ens ha tocat la sessió central, a les 13:30 del migdia. Allà érem puntuals, tots abillats amb la samarreta expressa per a l’ocasió i amb una corona representant un animal. Vam tenir ocasió de conèixer l’autor del conte qui també va fer de titellaire, així com el compositor, que va exercir també de director musical. Acompanyava les veus del cor un grup format per arpa, clarinet, violí, violoncel i percussió.
El conte ha estat editat amb il·lustracions de Cristina Villa i es podia adquirir a l’entrada del teatre.
Navarcles ha viscut històricament a l’ombra del Monestir de Sant Benet d’ençà la seva fundació al segle X. La Fira de l’Abat, altrament dita Monacàlia, celebra aquesta relació tan propera cada primavera des de fa 20 anys. S’organitza des de l’ajuntament i a través de la Comissió De la Fira Monacal de Navarcles. Entitats, comerços, voluntaris i molta gent del poble es bolca i treballa per fer d’aquesta fira una gran activitat on es pugui gaudir en família, acompanyats de veïns i visitants que arriben d’arreu atrets per la promoció que cada any es fa per diferents mitjans de comunicació del país.
Per places i carrers es pot gaudir de propostes gastronòmiques, activitats teatrals i de dansa, gegants, espectacles itinerants... Darrera de l’ajuntament, al Parc Marcel·lí Monrós, sota una carpa expressament col·locada que ens ha resguardat una mica de la calorada que ens ha fet enguany, s’ha situat el grup de l’escola de música. Una quarantena de nens i nenes han cantat les cançons que any rere any es treballen per aquesta època dins l’assignatura de conjunt coral. Els han acompanyat un grup instrumental format per a l’ocasió. Qui ho ha dirigit tot han estat les professores Goretti Montero i Queralt Sales. La Goretti ha estat també l’encarregada de preparar l’acompanyament instrumental portant a terme els assajos pertinents que s’han fet durant les setmanes prèvies. Han estat quatre actuacions repartides entre dissabte tarda i diumenge al matí i també s’ha actuat a l’acte principal de la festa (el Casament) a la plaça de la vila.
És una gran notícia pel poble que aquest any es celebri la 20a edició. L’escola de música hi ha estat present des del seu naixement i Monacàlia és una activitat important de participació, incorporada plenament al curs escolar. Aquest any i gràcies al nombrós grup que ha cantat, l’actuació ha estat especialment reeixida. Agraïm també que s’hagi pogut comptar amb una molt bona sonorització, la qual ha permès sentir els cants amb una bona qualitat, tot i cantar en un espai exterior poc recollit. Els nens i nenes han gaudit de la festa sent-ne també protagonistes, i acabades les actuacions (molt aplaudides) han saltat i ballat rere el Gegant Boig de Navarcles, com es fa cada any.
Farà set mesos que va morir el cantant de Strombers Ferran Gallart i el poble de Sant Fruitós li ha volgut retre un homenatge aquest dissabte 6 d’abril, en motiu del centenari del CF Fruitosenc.
L’acte ha estat en format de festival i el cobert de La Màquina de Batre s’ha omplert de música i records com no podia ser d’altra manera. Van pujar a l’escenari una vintena d’artistes, bandes i formacions entre els quals es trobaven: el grup Strombers, naturalment, Clara Oliveras, Jana i Joana, Alba Marbà i també alumnes de l’Escola de música, concretament el combo KAOS, amb els alumnes Dani Serrano, Jordi Vendrell, Marina Gallego, Jordi Mula, Óscar Carvajal, Maria Jesus Lozano i la col·laboració de l’exalumne però encara molt vinculat a l’escola Pau Pujol.
L’esdeveniment, organitzat pel Sr. Xavier Navarro (regidor d’esports i entitats) va estar obert a tothom i es va allargar fins passada la mitjanit. A petició de la família, tots els diners recaptats a la barra del bar van anar a benefici del Futbol Club Fruitosenc, entitat esportiva on el Ferran estava molt vinculat: l’himne del club porta la seva música i lletra però també s’hi havia destacat com a jugador.
El Ferran Gallart va passar la seva infància i adolescència a Sant Fruitós, deixant una empremta indeleble en el teixit social del poble. A començaments dels anys 90 va ser alumne de la nostra escola que en aquell moment tenia seu només a Navarcles. Hem estat contents de contribuir amb el nostre granet de sorra a aquest sincer tribut a la seva memòria.
La magnífica cantant Celeste Alías, que fa anys va ser professora a la nostra escola, ha estat des de sempre una gran admiradora de la cèlebre Chavela Vargas, figura cabdal de la cançó mexicana. Per aquest motiu, la Celeste ha volgut presentar un projecte basat exclusivament en aquesta figura tan controvertida i enigmàtica alhora. Ho ha fet amb col·laboració de músics i amics que composen una esplèndida fitxa artística, com l’artista Txema Rico, autor de l’escenografia i el Martí Torras, director de l’espectacle.
Aquest concert teatralitzat ha arribat a Navarcles amb l’afegit que un grup d’alumnes de conjunt coral (els més grans) han participat puntualment a l’escenari fent cors, així com també ho han fet les alumnes de violí i viola Neus Silvestre i Ariadna Serra, respectivament. Els alumnes han disposat d’un assaig previ el mateix dia de l’actuació per a ajustar algunes qüestions i han valorat molt poder assistir com a públic al viatge per l’univers Chavela, un viatge a través de reflexions, passatges biogràfics i confessions que ajudaven a desvetllar el significat de les cançons.
Han acompanyat a la cantant el guitarrista Santi Careta i l’Oriol Roca a la bateria i, en alguns temes, hi va intervenir també una ballarina. El moment més emotiu el va proporcionar la presència de la mare de la Celeste, com a cantant també, en el conegut tema La Llorona. Aquesta actuació va commoure especialment al públic.
L’espectacle ha tingut lloc el dissabte 6 d’abril a les 20:00h al Teatre Auditori Agustí Soler i Mas, dins de la programació de La Creueta Centre Cultural del primer quadrimestre de l’any.
Amb l’objectiu d’impulsar joves pianistes, s’ha celebrat a Moià la primera edició del concurs de piano que porta el nom de la néta del tenor Viñas. El certamen ha estat dividit en tres categories segons l’edat (fins a 12 anys, fins a 16 anys i fins a 21) i s’ha ubicat a l’Auditori Sant Josep els dies 25 i 26 de març.
El jurat ha estat integrat per reconeguts pianistes: Laia Masramon, Ricard Rovirosa, Xavier Ricarte i Nona Arola, presidenta de Joventuts Musicals.
En la categoria infantil es va presentar l’alumna de la nostra escola Queralt Sauquillo Aivar que va resultar ser una de les concursants més joves. Va defensar amb molta dignitat un programa que constava de quatre peces d’estils diferents i va passar amb nota la prova eliminatòria. La valoració que en fem és del tot positiva: la Queralt ha tingut una experiència motivadora que li ha permès tastar el que representa estudiar de valent, conèixer altres companys i gaudir de l’espectacular repertori que van interpretar els més grans.
L’organització ha destacat la maduresa de qui ha guanyat el Primer Premi juvenil, el madrileny Àlvaro Fernández-Bravo, per un deliciós Chopin. El guanyador de la categoria infantil, on participava la nostra Queralt, ha estat Nicolàs Vaysgerber, però la joveníssima Sofi Forenc, d’origen polonès, va captivar el públic assistent i es va endur el premi de la beca. Aquest premi, l’ha atorgat l’empresa Rovira-Energia, regentada per la família Rovira de Moià, molt implicada amb el patrocini de la música a la vila.
Enhorabona, Queralt, per la teva valentia i esforç!
Un any més, des que ho vàrem iniciar al curs 2018-2019, els alumnes de Preparació i Nivell Elemental han tornat a gaudir d’unes classes dedicades a l’expressió corporal. Aquesta és una aposta ferma que volem anar repetint, ja que aquesta comunicació no verbal estableix relacions positives amb els membres del grup. Són només tres sessions per any, però els alumnes les gaudeixen plenament i el professorat està convençut dels avantatges d’estimular aquest llenguatge, apte per a expressar sensacions i emocions igual que ho fa la música.
L’especialista encarregada de dur-ho a terme ha estat la pedagoga Aina Plans, que ja ha col·laborat amb nosaltres en altres ocasions. L’Aina, formada a la Universität Der Künste de Berlin, es dedica actualment a la tasca docent i està centrada en diferents projectes pedagògics relacionats amb la divulgació rítmica, experimentant amb diverses disciplines com la fotografia, la pintura i la dansa.
Les tradicions de cada poble faciliten el sentiment de pertinença al municipi i el vincle amb la comunitat. La festa de l’arròs de Sant Fruitós de Bages és una celebració molt popular i que està molt interioritzada al municipi. Està declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya.
El programa d’actes d’aquest 2024 incloïa moltes activitats de carrer com ara la trobada gegantera, la mostra de puntaires, passejades amb ponis i cavalls, espectacle itinerant de teatre... tot això en un indret tan estimat pels vilatans com és el Parc del Bosquet. A la plaça Alfred Figueras hi va haver la mostra d’entitats i aquí vam col·locar l’estand de l’Escola de Música, per ser-hi presents i amb la finalitat de donar informació a qui s’hi volia acostar.
Per a fer una mostra musical i per animar el recorregut dels qui passejaven hi va haver música en directe a càrrec d’un combo de l’escola i del duet format per Marina Gallego (guitarra) i Maria Jesús Lozano (veu). També s’hi va afegir l’Albert Casas (guitarra). Aquestes intervencions van tenir bona acollida i van realitzar-se abans i després de l’esperat dinar de l’arròs, protagonista de la festa.
S’han organitzat tres sessions (totes en dissabte al matí) de música en família per a nens i nenes fins als tres anys. Els infants, que durant aquesta estona estan especialment receptius, venen acompanyats dels seus pares i mares i juntament amb la mestra comparteixen moixaines, cançons i petites danses. També s’ensenyen instruments i diverses joguines amb so amb la finalitat de treballar l’atenció i la motricitat.
En principi hi havia dos torns, un per a infants caminants i un altre per a no caminants, però vist el còmput de famílies apuntades es va optar per a unificar-ho en un sol grup amb 9 nens i nenes. Aquesta activitat ha tingut lloc a la sala A-B de La Creueta Centre Cultural de Navarcles. Hi ha famílies que opten per a fer el paquet de les tres sessions proposades, però també és possible apuntar-se a una de sola si així es desitja.
L’especialista ha estat la pedagoga Aina Plans, experimentada en aquest camp, qui actualment està treballant setmanalment com a especialista de música en una escola bressol de Barcelona. L’Aina també ha portat a terme les sessions d’Expressió Corporal programades per als alumnes de Nivell Elemental de la nostra escola. Paral·lelament, els propers 16 i 17 d’abril en tenim una de programada per als alumnes de Sensibilització. Aquesta sessió, que es durà a terme per primera vegada amb alumnes tan petits, s’ha pogut organitzar gràcies al suport de l’AFA del centre.
El passat 17 de gener, a la Biblioteca de Sant Fruitós, i el 18 de gener a la de Navarcles, es va presentar una vegada més el resultat del mòdul Crea amb l’instrument, impartit per la professora Susanna Codina. Aquest projecte implica que els alumnes posin música a un conte triat per ells mateixos, mitjançant petites improvisacions amb l’instrument de cadascú.
Enguany els membres que han cursat aquest mòdul són els següents: Xènia Alberch i Elna Guitart a la flauta travessera, Bruno García a la guitarra, Elsa Ruiz i Neus Silvestre al violí, Marta Vecino i Arnau Yerro al piano i Marc Vilardell a la percussió.
Els mateixos alumnes van llegir la narració mentre en una pantalla es projectaven les il·lustracions. En acabar el conte els alumnes del mòdul de Música en grup (que porta a terme la mateixa professora) van interpretar dues peces d’Antoni Milapeix ¨Bon dia Pachelbel¨ i “Amanida catalana”, aquesta darrera amb intervenció del públic.
La sorpresa d’enguany va ser la presència de l’autor del conte Joan Turu, que va obrir la sessió de Navarcles amb unes paraules d’agraïment. El conte titulat “Els homes no plorem” està editat per EL CEP I LA NANSA.
El públic assistent format majoritàriament per nens i nenes amb els seus pares (alguns dels quals alumnes de l’escola de música), va gaudir d’aquesta experiència musical pensada tant per donar sentit al treball setmanal d’aquesta assignatura com també per a oferir una activitat d’audició compartida als més petits.
El passat 24 de novembre els alumnes de conjunt coral van tenir l’oportunitat de viure una experiència nova i molt enriquidora: van ser els protagonistes d’una gravació en un estudi professional. Es tracta de l’estudi ubicat al recinte de la Fàbrica Vermella de Sant Fruitós anomenat Red Factory Studio. Amb un equipament de luxe, aquest estudi es dedica des del 2016 a la gravació, mescla i masterització de tot tipus de músiques. Cap allà ens vam dirigir, citats per grups d’alumnes en nombre reduït.
La peça a interpretar va ser “És Nadal a Sant Fruitós”, una nadala composta per dos autors excepcionals: la música és del Roger Julià Satorra, santfruitosenc de naixement, especialitzat en composició cinematogràfica i amb un currículum brillant en centres tan importants com la Brunel University de Londres o la University of Southern California. La lletra de la nadala, composta per la seva germana Marta, agrada especialment als nens i nenes de Sant Fruitós perquè anomena Les Brucardes, el Bosquet o l’esperada nit de reis, festa molt celebrada al municipi. La Marta Julià, és escriptora de narrativa infantil i professora de llengua i literatura.
La cançó es va treballar a les classes de conjunt coral, com una nadala més de les que s’estan preparant aquests dies. El dia de la gravació la direcció va ser a càrrec de les professores Laia Guilanyà i Queralt Sales.
Agraïm a l’Ajuntament de Sant Fruitós aquesta oportunitat i també al tècnic de so, en Gerard Cabot, la seva paciència i bon humor que va permetre fer un treball seriós i distès i sobretot nou per a nosaltres.