Veure-ho tot | Notícies | Tallers | Calendari Acadèmic |
El passat diumenge 24 de novembre, el Teatre Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles va acollir un emotiu espectacle organitzat pel Coro, entitat navarclina que enguany celebra el seu 125è aniversari. L’acte es va emmarcar dins la tradicional Marató de TV3, dedicada aquest any a la investigació sobre les malalties respiratòries sota el lema L’AMOR ÉS VIDA.
L’espectacle, presentat per M. Carme Alòs, va començar a les 5 de la tarda i va estar ple de música, balls i altres actuacions, totes ofertes amb entusiasme per a contribuir a aquesta noble causa. Els fons recaptats es destinaran íntegrament a la investigació d’aquestes patologies i val a dir que es podia col·laborar també adquirint entrades simbòliques a través de la fila zero.
La nostra escola va participar amb dues actuacions molt ben rebudes. Les alumnes de piano Àfrica García i Abril Soler van ser les encarregades d’obrir l’espectacle interpretant a duet un seguit de danses populars en forma de popurri, preparat especialment per a l’ocasió. Per a acabar l’acte, un grup d’alumnes de l’assignatura de conjunt coral van fer una bonica interpretació de la cançó “La vida és bella”, dirigits per la Queralt Sales i acompanyats al piano per la Laia Guilanyà, qui fins fa poc ha estat membre del claustre de professors.
Estem contents d’haver contribuït a aquesta causa. Cada aportació, per petita que sigui, ajuda a lluitar contra aquestes malalties i aquesta jornada ha estat un gran exemple de compromís col.lectiu.
A proposta de la Pat, la mestra de música de l’Escola de primària Pla del Puig de Sant Fruitós, es va organitzar una activitat especial per a celebrar la diada de Santa Cecília. L’esdeveniment estava adreçat als alumnes d’educació infantil i va tenir lloc a l’aula de música del centre.
Un grup d’alumnes de l’escola de música va participar-hi presentant els seus instruments musicals. A més a més de tocar algunes peces (algunes de les quals van ser acompanyades pels cants dels nens i nenes), cada alumne/a va explicar les característiques més destacades del seu instrument amb un llenguatge adaptat als infants més petits, fomentant-ne així la curiositat i l’interès.
Es va fer un primer torn adreçat als nens i nenes de P3 i un segon per a P4 i P5, la sessió va ser presentada i conduïda per dos dels nostres professors, la Montse Casserras i el Joan Fons, i va comptar amb la presència de la tutora i de la mestra de música, les quals han fet una molt bona valoració de com es va desenvolupar l’activitat.
Els participants van ser: Pere Aragonès (violí), Asier Piedra (guitarra), D. L. i Vinyet Campillo (violoncel), I. V. (saxòfon) i Neret Blanco (flauta travessera).
La festivitat de Santa Cecília, patrona dels músics, es commemora cada any el 22 de novembre, i l’Escola de Música no ha faltat a la cita. En una iniciativa ja consolidada, l’escola organitza un concert especial a porta tancada, adreçat només als més petits de la casa, on els protagonistes són els mateixos alumnes.
En aquest acte, que s’ha convertit en una tradició, cada instrument compta amb un representant: ens visita un alumne de cada un dels instruments impartits a la nostra escola per a explicar-ne les característiques i interpretar una breu peça dels seu repertori habitual. Els espectadors són els infants dels grups de sensibilització, acompanyats de les seves professores, que col·laboren activament amb la dinamització de l’activitat.
Després del concert, sovint hi ha preguntes per part dels assistents. Aquesta interacció contribueix a apropar alumnes de diferents edats i també ajuda als petits a familiaritzar-se amb els instruments, cosa que és important especialment per a aquells que hauran de triar quin voldran tocar en el futur.
Al concert de Navarcles hi van participar: Júlia Lima, O.C., Maria Celeste Zarate, Estel Mas, Aidan Domínguez, Queralt Campillejo, Quim Martínez i Alma Rubio. Al de Sant Fruitós els intèrprets van ser: Aina Caparrós, Ariadna Serra, Q.P., Elsa López, Bru Hernández, L.R., i Cédric García.
El diumenge passat, 17 de novembre, el Teatre Conservatori de Manresa es va omplir de gom a gom per acollir el tradicional concert de Santa Cecília organitzat per la Unió Musical del Bages, una cita anual que ja suma 26 edicions. Enguany va reunir 160 intèrprets provinents de diverses escoles de música de la comarca, que es van unir als músics habituals de la banda bagenca sota la direcció de Dídac Mirallas.
L’acte va combinar música i espectacle gràcies a la presència de dues locutores que, simulant un programa matinal de ràdio (en homenatge al centenari de la primera emissió de l’estat des de Ràdio Barcelona), van conduir l’esdeveniment tot vinculant les peces musicals amb el fil narratiu de l’homenatge al rock català. Els assistents van poder gaudir d’interpretacions de temes icònics dels Pets, Sopa de Cabra, Sau, Blaumut, Gossos i Txarango entre d’altres.
En finalitzar el concert, es van lliurar rams de flors al director de la banda, Dídac Mirallas; a la guionista de l’espectacle, Mireia Subirana; i a Pau Pujol, responsable dels arranjaments musicals. A més, es va fer un sorteig entre les escoles de dos vals de compra de Solans Música, i tots els participants van rebre un diploma commemoratiu.
La nostra escola hi va participar, molt ben representada per l’Arnau Alberola, la Núria Guitart, el Gel Hernández i la I.V.P.
La tarda del 31 d’octubre, l’escola bressol El Tinet de Navarcles va acollir la tradicional festa de La Castanyada, una celebració que es viu amb il·lusió a les escoles d’arreu del país. A la festa, a més dels infants, també hi van assistir pares i mares i, unint-se a la jornada festiva, algunes mares van inaugurar la festeta explicant uns contes als nens i nenes.
Per donar un toc musical a l’esdeveniment, les mestres van convidar a l’escola de música, que va ser-hi representada per l’alumne de violí Pere Aragonès i el nostre professor de trompeta, en Joan Fons, qui en aquesta ocasió s’hi va presentar amb la guitarra. Junts, van acompanyar diverses cançons infantils relacionades amb la castanyada i la tardor, que mestres i famílies van cantar, gaudint amb l’entusiasme dels més petits.
La jornada es va desenvolupar amb èxit, tornant a posar de manifest el caràcter arrelat i entranyable d’aquesta celebració que totes les escoles conserven al seu calendari.
Els alumnes de sensibilització que assisteixen a l’escola de Sant Fruitós juntament amb alguns de l’àrea de violí i viola, han visitat els avis de la residència L’Onada. Els més petits han cantat algunes peces de la Cantata en que han participat recentment i altres cançonetes del repertori treballat aquest darrer trimestre. Els de corda han ofert les peces que aquella mateixa setmana havien interpretat al concert a l’Auditori, dins el Segon Cicle de Concerts.
Com sempre, hem tingut una molt bona rebuda amb la peculiaritat que també hi han pogut assistir pares i acompanyants, que s’han unit al públic format principalment pels residents i les cuidadores.
Els nens i nenes de sensibilització pertanyen als grups de segon, tercer i quart nivell. Els instrumentistes han estat, per ordre d’aparició: Lluna León, Júlia Costa, Isona Trullàs, Pere Aragonès, Júlia Lima i Neus Silvestre.
Tres alumnes de l’escola, coordinats per la professora Susanna Codina, han visitat dos centres educatius de Navarcles per tal de portar la música als més petits. El divendres 3 de maig hem estat a l’edifici vermell de l’Escola Catalunya i el divendres 10 al Tinet, l’escola bressol.
L’Elna Guitart (flauta), l’Elsa Ruiz (violí) i la Neus Silvestre (violí), van preparar un seguit de cançons populars, conegudes per tothom, de les que els infants que van dels zero als cinc anys acostumen a sentir i cantar. Les tres noies van exposar una petita història que va servir de fil conductor i excusa per anar introduint la intervenció dels instruments. En alguns casos l’agraït públic va participar cantant damunt les melodies, ajudats per les mestres que ens van fer una molt bona acollida, com sempre que hem dut a terme aquesta activitat.
En el cas del Tinet el bon temps va permetre de fer l’audició al pati, en el cas de l’escola Catalunya es va realitzar en una aula interior i partida en dos torns a causa del nombrós grup de nens i nenes.
En totes dues ocasions, l’experiència ha estat molt satisfactòria i enriquidora tant per als oients com per a les intèrprets.
El divendres 10 de maig hem visitat els avis de la residència de Navarcles participant en una iniciativa sorgida de les moltes activitats que es fan a la Biblioteca Sant Valentí.
Cada divendres es reuneixen a la biblioteca un grup de lectors que fa temps que comparteixen prosa i poemes amb la finalitat de gaudir de la lectura compartida i en veu alta. Aquest grup s’anomena LEBINA i actualment el dirigeix la Conxita Gamisans. Enguany els components de LEBINA han proposat a l’escola de música que alguns alumnes enriquissin les lectures amb les seves intervencions musicals. Aprofitant que la residència disposa d’un bon piano, s’ha encarregat aquesta experiència a alumnes d’aquest instrument. L’Alessia Bilbie, la Mariona Fernández, la Martina Pedrola, la Marta Vecino i l’Arnau Yerro han estat a l’alçada dels rapsodes, interpretant algunes peces intercalades amb poemes d’autors tan clàssics com Segarra, Maragall o Martí i Pol.
Com sempre, la rebuda dels residents ha estat estupenda. Els moments musicals dels pianistes han aconseguit engalanar i d’alguna manera completar aquest recital poètic dedicat a la primavera.
Enguany el món musical ha commemorat el centenari del naixement de la gran Alicia de Larrocha, pianista i també compositora catalana, considerada una de les millors de la seva generació. Arreu s’han celebrat concerts i altres mostres en motiu d’aquest aniversari. Aquest ha estat el cas del Conservatori de Manresa que, disposant d’un bon volum d’alumnes, ha convidat a les escoles del voltant a fer un acte conjunt, una marató que ha consistit en quatre hores ininterrompudes de música per a piano.
Des de les 16:00 fins a les 20:00 del dijous 2 de maig, alumnes de diferents escoles i diferents edats han anat passant a tocar el piano que es va col·locar a l’ample i clar vestíbul del Conservatori, vestíbul decorat per a l’ocasió amb uns panells el contingut dels quals feia referència a la vida i carrera artística de la cèlebre pianista. Aquests panells s’han mantingut durat tot el mes d’Abril formant part d’una exposició anomenada “Alicia de Larrocha, cent anys”. Durant el mes d’abril també hi ha hagut altres actes com ara una Masterclass i un concert a càrrec d’Alba Ventura i una conferència amb Alícia Torra de Larrocha com a convidada.
Les alumnes de piano participants en aquesta activitat, juntament amb els pares i mares que les van acompanyar, han fet una molt bona valoració, tant pel que fa a l’organització (a càrrec dels professors de piano del Conservatori, liderats per Lluïsa Vinyes, professora del centre des de fa molts anys), com pel fet de poder escoltar altres nois i noies, principalment de més edat i nivell, la qual cosa ha estat sens dubte molt enriquidora.
Donem l’enhorabona a la Irene Álvarez, l’Alessia Bilbie, l’Aina Lleonart, la Martina Pedrola, l’Emma Torres, la Marta Vecino i la Queralt Sauquillo, les quals han defensat el seu repertori amb molta dignitat i solvència, després d’unes setmanes de preparar-se per a aquesta ocasió.
El dilluns 29 d’abril, vàrem tenir la sort de tenir entre nosaltres a la Viviana Salisi, que ha impartit unes classes dedicades als alumnes de piano. Durant tota la tarda han anat passat els alumnes en petits grups, segons les necessitats pedagògiques que s’han volgut treballar. Alguns dels temes tractats han estat: el tocar de memòria, cantar mentre toquem, potenciar el “focus d’atenció”, estudiar de manera més imaginativa, la improvisació i perdre la por a arranjar o canviar fragments per tal de posar-los al nostre abast (entre altres qüestions d’interès). El grup dels més petits va experimentar el fet de treballar amb un piano “invisible” per tal de fer un exercici d’oïda i de situació-ubicació en el teclat. Tot plegat, molt interessant i motivador.
La Viviana treballa a l’ESMUC com a repertorista des dels inicis del centre, és especialista en música vocal. Formada a Weimar (Alemanya), ha actuat en diferents Festivals d'Europa i del nostre país. Actualment la podeu conèixer i sentir al programa radiofònic “Molt personal”, de Catalunya Música.
Acabades les sessions (molt intenses degut al gran nombre d’alumnes que hi ha participat) la Viviana ha destacat la bona predisposició, l’atenció i el saber estar a l’aula dels nens i nenes que ha conegut i escoltat, cosa que ens ha satisfet molt al professorat i que destaquem en aquest text.
Des d’aquí, un agraïment cap a l’Associació de Famílies d’Alumnes de l’escola, que ens ha subvencionat aquesta profitosa experiència, sens dubte estimulant i encoratjadora.
El diumenge 28 d’abril es va celebrar al Teatre Kursaal de Manresa la XV edició de la Cantaxics, aquesta vegada titulada “La Coral del Bosc”. Aquesta cantata ha estat pensada per a infants de 3 a 8 anys, porta la música de Bernat Giribert i el text ha estat creat per Manel Justicia, qui ja ha col·laborat moltes vegades amb aquest projecte de l’ACEM tenint aquest mateix objectiu: crear una història de final feliç amb missatge, on no hi falti algun personatge divertit i algun altre de malcarat, també. Precisament aquest conte ha estat el primer que parla d’una coral, l’argument exposa el poder de la unió, la necessitat de crear comunitat i la importància de cadascú dins un grup aportant el seu granet de sorra. Un missatge que ens encaixa perfectament a tots els que estem en el món de l’educació musical.
Hi han participat uns 700 alumnes d’escoles de música de la Catalunya Central, repartits en 3 sessions degut a l’alt índex de participació. La nostra escola hi ha presentat 24 nens i nenes i ens ha tocat la sessió central, a les 13:30 del migdia. Allà érem puntuals, tots abillats amb la samarreta expressa per a l’ocasió i amb una corona representant un animal. Vam tenir ocasió de conèixer l’autor del conte qui també va fer de titellaire, així com el compositor, que va exercir també de director musical. Acompanyava les veus del cor un grup format per arpa, clarinet, violí, violoncel i percussió.
El conte ha estat editat amb il·lustracions de Cristina Villa i es podia adquirir a l’entrada del teatre.
Navarcles ha viscut històricament a l’ombra del Monestir de Sant Benet d’ençà la seva fundació al segle X. La Fira de l’Abat, altrament dita Monacàlia, celebra aquesta relació tan propera cada primavera des de fa 20 anys. S’organitza des de l’ajuntament i a través de la Comissió De la Fira Monacal de Navarcles. Entitats, comerços, voluntaris i molta gent del poble es bolca i treballa per fer d’aquesta fira una gran activitat on es pugui gaudir en família, acompanyats de veïns i visitants que arriben d’arreu atrets per la promoció que cada any es fa per diferents mitjans de comunicació del país.
Per places i carrers es pot gaudir de propostes gastronòmiques, activitats teatrals i de dansa, gegants, espectacles itinerants... Darrera de l’ajuntament, al Parc Marcel·lí Monrós, sota una carpa expressament col·locada que ens ha resguardat una mica de la calorada que ens ha fet enguany, s’ha situat el grup de l’escola de música. Una quarantena de nens i nenes han cantat les cançons que any rere any es treballen per aquesta època dins l’assignatura de conjunt coral. Els han acompanyat un grup instrumental format per a l’ocasió. Qui ho ha dirigit tot han estat les professores Goretti Montero i Queralt Sales. La Goretti ha estat també l’encarregada de preparar l’acompanyament instrumental portant a terme els assajos pertinents que s’han fet durant les setmanes prèvies. Han estat quatre actuacions repartides entre dissabte tarda i diumenge al matí i també s’ha actuat a l’acte principal de la festa (el Casament) a la plaça de la vila.
És una gran notícia pel poble que aquest any es celebri la 20a edició. L’escola de música hi ha estat present des del seu naixement i Monacàlia és una activitat important de participació, incorporada plenament al curs escolar. Aquest any i gràcies al nombrós grup que ha cantat, l’actuació ha estat especialment reeixida. Agraïm també que s’hagi pogut comptar amb una molt bona sonorització, la qual ha permès sentir els cants amb una bona qualitat, tot i cantar en un espai exterior poc recollit. Els nens i nenes han gaudit de la festa sent-ne també protagonistes, i acabades les actuacions (molt aplaudides) han saltat i ballat rere el Gegant Boig de Navarcles, com es fa cada any.
Farà set mesos que va morir el cantant de Strombers Ferran Gallart i el poble de Sant Fruitós li ha volgut retre un homenatge aquest dissabte 6 d’abril, en motiu del centenari del CF Fruitosenc.
L’acte ha estat en format de festival i el cobert de La Màquina de Batre s’ha omplert de música i records com no podia ser d’altra manera. Van pujar a l’escenari una vintena d’artistes, bandes i formacions entre els quals es trobaven: el grup Strombers, naturalment, Clara Oliveras, Jana i Joana, Alba Marbà i també alumnes de l’Escola de música, concretament el combo KAOS, amb els alumnes Dani Serrano, Jordi Vendrell, Marina Gallego, Jordi Mula, Óscar Carvajal, Maria Jesus Lozano i la col·laboració de l’exalumne però encara molt vinculat a l’escola Pau Pujol.
L’esdeveniment, organitzat pel Sr. Xavier Navarro (regidor d’esports i entitats) va estar obert a tothom i es va allargar fins passada la mitjanit. A petició de la família, tots els diners recaptats a la barra del bar van anar a benefici del Futbol Club Fruitosenc, entitat esportiva on el Ferran estava molt vinculat: l’himne del club porta la seva música i lletra però també s’hi havia destacat com a jugador.
El Ferran Gallart va passar la seva infància i adolescència a Sant Fruitós, deixant una empremta indeleble en el teixit social del poble. A començaments dels anys 90 va ser alumne de la nostra escola que en aquell moment tenia seu només a Navarcles. Hem estat contents de contribuir amb el nostre granet de sorra a aquest sincer tribut a la seva memòria.
La magnífica cantant Celeste Alías, que fa anys va ser professora a la nostra escola, ha estat des de sempre una gran admiradora de la cèlebre Chavela Vargas, figura cabdal de la cançó mexicana. Per aquest motiu, la Celeste ha volgut presentar un projecte basat exclusivament en aquesta figura tan controvertida i enigmàtica alhora. Ho ha fet amb col·laboració de músics i amics que composen una esplèndida fitxa artística, com l’artista Txema Rico, autor de l’escenografia i el Martí Torras, director de l’espectacle.
Aquest concert teatralitzat ha arribat a Navarcles amb l’afegit que un grup d’alumnes de conjunt coral (els més grans) han participat puntualment a l’escenari fent cors, així com també ho han fet les alumnes de violí i viola Neus Silvestre i Ariadna Serra, respectivament. Els alumnes han disposat d’un assaig previ el mateix dia de l’actuació per a ajustar algunes qüestions i han valorat molt poder assistir com a públic al viatge per l’univers Chavela, un viatge a través de reflexions, passatges biogràfics i confessions que ajudaven a desvetllar el significat de les cançons.
Han acompanyat a la cantant el guitarrista Santi Careta i l’Oriol Roca a la bateria i, en alguns temes, hi va intervenir també una ballarina. El moment més emotiu el va proporcionar la presència de la mare de la Celeste, com a cantant també, en el conegut tema La Llorona. Aquesta actuació va commoure especialment al públic.
L’espectacle ha tingut lloc el dissabte 6 d’abril a les 20:00h al Teatre Auditori Agustí Soler i Mas, dins de la programació de La Creueta Centre Cultural del primer quadrimestre de l’any.
Amb l’objectiu d’impulsar joves pianistes, s’ha celebrat a Moià la primera edició del concurs de piano que porta el nom de la néta del tenor Viñas. El certamen ha estat dividit en tres categories segons l’edat (fins a 12 anys, fins a 16 anys i fins a 21) i s’ha ubicat a l’Auditori Sant Josep els dies 25 i 26 de març.
El jurat ha estat integrat per reconeguts pianistes: Laia Masramon, Ricard Rovirosa, Xavier Ricarte i Nona Arola, presidenta de Joventuts Musicals.
En la categoria infantil es va presentar l’alumna de la nostra escola Queralt Sauquillo Aivar que va resultar ser una de les concursants més joves. Va defensar amb molta dignitat un programa que constava de quatre peces d’estils diferents i va passar amb nota la prova eliminatòria. La valoració que en fem és del tot positiva: la Queralt ha tingut una experiència motivadora que li ha permès tastar el que representa estudiar de valent, conèixer altres companys i gaudir de l’espectacular repertori que van interpretar els més grans.
L’organització ha destacat la maduresa de qui ha guanyat el Primer Premi juvenil, el madrileny Àlvaro Fernández-Bravo, per un deliciós Chopin. El guanyador de la categoria infantil, on participava la nostra Queralt, ha estat Nicolàs Vaysgerber, però la joveníssima Sofi Forenc, d’origen polonès, va captivar el públic assistent i es va endur el premi de la beca. Aquest premi, l’ha atorgat l’empresa Rovira-Energia, regentada per la família Rovira de Moià, molt implicada amb el patrocini de la música a la vila.
Enhorabona, Queralt, per la teva valentia i esforç!